Τύπος χρέους | Βήμα προς βήμα Υπολογισμός του χρέους

Τύπος για τον υπολογισμό του λόγου χρέους

Ο λόγος χρέους είναι ο λόγος των συνολικών υποχρεώσεων μιας εταιρείας προς τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Αυτός ο λόγος αντιπροσωπεύει την ικανότητα μιας εταιρείας να διατηρεί το χρέος και να είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος, εάν είναι απαραίτητο, σε επείγουσα βάση. Μια εταιρεία με υποχρέωση χρέους 30 εκατομμυρίων δολαρίων από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει λόγο χρέους 0,3

Είναι ένας από τους πιο χρησιμοποιημένους δείκτες φερεγγυότητας από τους επενδυτές. Και είναι πολύ εύκολο να υπολογιστεί επίσης.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον τύπο του δείκτη χρέους -

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κοιτάξετε τον ισολογισμό και να μάθετε εάν μια εταιρεία διαθέτει αρκετά συνολικά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει τις συνολικές υποχρεώσεις της.

Εξήγηση

Για έναν επενδυτή, οι οικονομικές καταστάσεις είναι το παν. Κοιτάζουν και τις τέσσερις οικονομικές καταστάσεις και λαμβάνουν τις κρίσεις τους. Μία από τις πιο σημαντικές οικονομικές καταστάσεις είναι ο ισολογισμός. Κοιτάζοντας τον ισολογισμό, οι επενδυτές είναι σε θέση να γνωρίζουν τι λειτουργεί για μια εταιρεία και τι πρέπει να βελτιωθεί.

Δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ισολογισμού είναι περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις. Εξετάζοντας τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία και τις συνολικές υποχρεώσεις, οι επενδυτές είναι σε θέση να κατανοήσουν εάν η εταιρεία διαθέτει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις. Και αυτό ακριβώς λέμε αναλογία χρέους.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον λόγο, υπολογίζουμε το ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων και των συνολικών υποχρεώσεων. Και κοιτάζοντάς τα, γνωρίζουμε τη στάση μιας εταιρείας σε οποιοδήποτε στάδιο.

Παράδειγμα

Ας πάρουμε ένα πρακτικό παράδειγμα για να δείξουμε αυτόν τον τύπο του δείκτη χρέους.

Η εταιρεία Boom έχει τις ακόλουθες λεπτομέρειες -

  • Τρέχον ενεργητικό - 30.000 $
  • Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία - 300.000 $
  • Τρέχουσες υποχρεώσεις - 40.000 $
  • Μη βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις - 70.000 $

Μάθετε την αναλογία χρέους της Boom Company.

Στο παραπάνω παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ότι πρέπει να αθροίσουμε τα τρέχοντα και τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μη τρέχουσες υποχρεώσεις.

  • Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία είναι = (Τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία + Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία) = (30.000 $ + 300.000 $) = 330.000 $.
  • Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι = (Τρέχουσες υποχρεώσεις + Μη τρέχουσες υποχρεώσεις) = (40.000 $ + 70.000 $) = 110.000 $.
  • Ο τύπος του λόγου χρέους είναι = Συνολικές υποχρεώσεις / Σύνολο περιουσιακών στοιχείων = 110.000 $ / 330.000 $ = 1/3 = 0.33.
  • Ο λόγος της εταιρείας Boom είναι 0,33.

Για να γνωρίζουμε εάν αυτό το ποσοστό μεταξύ των συνολικών υποχρεώσεων και των συνολικών περιουσιακών στοιχείων είναι υγιές ή όχι, πρέπει να δούμε παρόμοιες εταιρείες στον ίδιο κλάδο. Εάν η αναλογία αυτών των εταιρειών βρίσκεται επίσης σε παρόμοιο εύρος, αυτό σημαίνει ότι η Boom Company τα πάει πολύ καλά.

Σε κανονικές καταστάσεις, όσο χαμηλότερη είναι αυτή η αναλογία, είναι καλύτερη από την άποψη της επένδυσης και της φερεγγυότητας.

Χρήση του τύπου χρέους

Αυτός ο τύπος του δείκτη χρέους είναι χρήσιμος για δύο ομάδες ανθρώπων.

  • Ο πρώτος όμιλος είναι η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας, η οποία είναι άμεσα υπεύθυνη για την επέκταση ή τη συστολή μιας εταιρείας. Χρησιμοποιώντας αυτήν την αναλογία, η ανώτατη διοίκηση βλέπει εάν η εταιρεία διαθέτει αρκετούς πόρους για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της.
  • Ο δεύτερος όμιλος είναι οι επενδυτές που θα ήθελαν να δουν τη θέση μιας εταιρείας πριν βάλουν ποτέ τα χρήματά τους στην εταιρεία. Γι 'αυτό οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν εάν η εταιρεία διαθέτει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να αντέξει τα έξοδα των χρεών και άλλων υποχρεώσεων.

Αυτή η αναλογία μετρά επίσης την οικονομική μόχλευση της εταιρείας. Και λέει επίσης στους επενδυτές πόσο μοχλό είναι η εταιρεία. Εάν η εταιρεία έχει υψηλότερο επίπεδο υποχρεώσεων σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία, τότε η εταιρεία έχει μεγαλύτερη οικονομική μόχλευση και το αντίστροφο.

Υπολογιστής αναλογίας χρέους

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη αριθμομηχανή χρέους

Σύνολο υποχρεώσεων
Το σύνολο του ενεργητικού
Τύπος χρέους
 

Τύπος αναλογίας χρέους =
Σύνολο υποχρεώσεων
=
Το σύνολο του ενεργητικού
0
= 0
0

Υπολογισμός λόγου χρέους στο Excel (με πρότυπο excel)

Ας κάνουμε τώρα το ίδιο παράδειγμα παραπάνω στο Excel.

Είναι πολύ απλό. Πρέπει να δώσετε τις δύο εισόδους των Συνολικών υποχρεώσεων και των συνολικών περιουσιακών στοιχείων.

Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τον λόγο χρησιμοποιώντας τον τύπο του λόγου χρέους στο παρεχόμενο πρότυπο.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη αυτού του προτύπου αναλογίας χρέους εδώ - Πρότυπο Debt Ratio Excel.

Βίντεο λόγου χρέους


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found